Tuesday, December 24, 2013

mari belajar bahasa jepun

ohaiyou gozaimas! haaa. penggemar rancangan tv jepun mesti tahu apa maksudnya. so di pagi yang indah ni diselang seli dengan bunyi kokokan ayam jantan aku nak share sesiket ucapan-ucapan seharian dalam bahasa jepun.

ucapan selamat :

#terima kasih - arigatou/doumo ('arigatou' kebiasaanya digunakan untuk ucapan dengan penuh rasa hormat. 'doumo' pulak untuk perkara atau hal yang kecik)

#sama-sama - doi tashi mashitte

#selamat pagi - ohaiyou gozaimas

#selamat tengahari -konichiwaa (kebiasaannya konichiwa digunakan untuk menyapa seseorang/sekumpulan. lebih kurang macam hello,hai,woi ha gitu lah)

#selamat petang - konbanwa

#selamat malam - oyasumi nasai

#selamat tinggal - sayonara (kebiasaannya sayonara digunakan apabila hendak berpisah dalam tempoh masa yang lama. dan mungkin kita susah nak berjumpa lagi dengan seseorang/sekumpulan. dia macam kita ucap selamat tinggal with an honour lah)

#selamat jalan/hati-hati/selamat tinggal - ki wo tsukette (kebiasaannya digunakan kalau seseorang/sekumpulan nak keluar pergi kerja, sekolah dsb.)

#selamat pulang - okaeri (kebiasaanya ucapan ni digunakan untuk seseorang yang kembali dari tempat yang dia tuju. macam dia keluar dari rumah keluar ke mana-mana then dia balik ke rumah semula)

lain-lain ucapan :

#saya pergi dulu - ittekimasu (kebiasaannya kita ucap benda ni kalau kita nak keluar rumah ke. atau lepas jumpa seseorang/sekumpulan)

#selamat jalan - itterashai (kebiasaannya kita ucap bila seseorang yang kita jumpa tu nak pergi ke tempat lain. atau macam kita nak keluar dari rumah kita sebut 'ittekimas'. orang dalam rumah akan sebut 'itterashai')

#saya dah balik/pulang- tadaimaa

tu jelah sesiket yang aku tahu based on observation dari anime,blogwalking,usya laman web. kalau ada salah mohon lah diperbetulkan. arigatou kozaimasta! ^_^

0 comments:

Post a Comment